Nebeští jezdci - tvůrci - Filip Jánský, vlastním jménem Richard Husmann - autor literární předlohy, knihy Nebeští jezdci
Filip Jánský, vlastním jménem Richard Husman, se narodil 4. září 1922 v Praze v úřednické rodině. Jako skaut se okamžitě po německé okupaci zapojil do odboje v organizaci Obrana národa, jíž byl v létě 1939 vyslán se zpravodajským posláním do Německa; odtud se dostal do Belgie a Francie. Tam jako řada dalších Čechoslováků, odcházejících do zahraničí bojovat proti nacismu, musel vstoupit do Cizinecké legie; po vypuknutí války se stal členem Československé armády ve Francii. Po pádu Francie evakuován do Velké Británie. Tam se stal příslušníkem čs. 311. bombardovací perutě Royal Air Force jako zadní střelec; roku 1944, protože mu hrozil válečný soud za "černý let" odešel s dalšími příslušníky RAF do SSSR k 3. československému bitevnímu leteckému pluku. Po válce dokončil gymnázium, pracoval jako řídící letového provozu na letišti v Ruzyni, na ministerstvu dopravy, jako technický překladatel, kopáč, plavčík... Zemřel 20. srpna 1987 v Praze.

Bibliografie:

Nebeští jezdci (1964)

Hrušňová alej (1970)

Silvestrovská noc (1977)

Pevnost v poušti (1982)

Zkouška důvěry (1985)

Vzpomínky nebeského jezdce (1999) - zpracoval Jindřich Drebota na základě rukopisu pamětí Richarda Husmanna

Filip Jánský - Richard Husmann, autor knihy Nebeští jezdci, příslušník RAF